Forskning og utvikling – FoU
Forskning og utvikling:
Fosen helse IKS er en organisasjon hvor forskning og utvikling alltid har vært i fokus. I tillegg til Fosen helsekompetanses fokus på kompetanseutvikling ønsker vi også å oppnå et bredere fokus på kompetanse i et planmessig perspektiv. Bruk av forskningsbasert kunnskap er en forutsetning for høy kvalitet på tjenestene og effektfull folkehelsearbeid.
Forskning og utvikling (FoU) er et samlebegrep for å dekke anvendt forskning, kunnskapsbasert innovasjon og utviklingsarbeid. Grensen mellom anvendt forskning og utviklingsarbeid er ofte noe utydelig. Et mulig skille kan være at utviklingsarbeid like gjerne legger praktisk erfaring som forskning til grunn.
PROSJEKTER:
Lindring ved kronisk sykdom
Prosjekt «Pasienten i langvarig lindrende fase av sykdomsforløpet. Kompetansehevende tiltak.» 2017 – 2018.
Kurset “Lindring ved kronisk sykdom” er et kompetansehevende tiltak innen prosjektet “Pasienten i langvarig lindrende fase av sykdomsforløpet”, et samarbeidsprosjekt mellom seks Fosen-kommuner. Prosjektet har fått tildelt midler for gjennomføring av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
Lindrende behandling har vært et satsningsområde i primærhelsetjenesten på Fosen siden 2014. Gjennom e-læringskurset “Lindring ved livets slutt” lansert i 2015, har de fleste helsearbeidere på Fosen fått grunnleggende kompetanse i lindrende behandling for døende pasienter. Tilbakemeldinger etter gjennomføring avdekket behov for mer kompetanse om arbeid med pasienter med uhelbredelige lidelser, primært hjerte-lungepasienter, som trenger primærhelsetjenester over mange år. Kurset “Lindring ved kronisk sykdom” har som mål å dekke disse behovene.
Kurset ble utviklet i samarbeid med spesialister fra St. Olavs hospital.
Målgruppe:
Alt helsepersonell i primærhelsetjenesten som arbeider med alvorlig syke og deres pårørende.
Status:
Avsluttet
Rehabiliteringsforløp
Prosjekt «Rehabiliteringsforløp for kronisk syke i tidlig og/eller stabil fase av sykdommen»
Fosen helse IKS har fått innvilget tilskudd av Fylkesmannen i Trøndelag for å utarbeide og implementere et definert diagnose-uavhengig forløp for rehabilitering og forebygging av funksjonstap i pasientens hjemkommune.
Målet med prosjektet er å gi et menneske som har fått en kronisk sykdom kunnskap om hans/hennes tilstand, og veiledning tidlig i sykdomsforløpet. Vi tror at hvis man tar ansvar for helsen sin, lærer å mestre helseutfordringene sine og tar i bruk tilgjengelige ressurser tidlig nok, kan mange forverringer og eventuelle sykehusinnleggelser bli unngått.
Prosjektet har fokus på forebygging, mestring og rehabilitering av kroniske sykdommer og tilstander. Forebygging i helsesammenheng kan bety mange ting. Det kan bety at man vil styrke helsen for ikke å bli syk. Men det kan også bety at man vil stanse sykdomsutviklingen, hindre tilbakefall eller sikre så godt liv som mulig med den helsesvikten som foreligger.
Innen prosjektets rammer starter vi opp en pasientveiledningstjeneste i alle Fosen-kommuner. Veiledningen innebærer individuelle samtaler, rådgiving og oppfølging i løpet av ett år. Brukeren selv, fastlegen og veilederen samarbeider for å planlegge rehabilitering med de elementer som passer akkurat han eller henne.
Målgruppe:
Personer med hvilke som helst kroniske lidelser. I utprøvingsfasen er målgruppen avgrenset til voksne mennesker med diabetes 2 i stabil fase og mennesker med helseskadelig overvekt.
Status:
Avsluttet
Helseplattformen
De kommunale kontaktene for arbeidet med Helseplattformen på Fosen er :
Randi Andersen | Åfjord kommune |
Maria Wahl-Olsen Harøy | Ørland kommune |
Tove Penna Steen | Indre Fosen kommune |
Robert Karlsen | Fosen IKT |
Eirik Aronsen | Fosen helse IKS |
Lenke til Helseplattformen for mer informasjon:
https://helse-midt.no/vart-oppdrag/prosjekter/ehelse/helseplattformen
Nasjonalt velferdsteknologiprogram
Bruk av velferdsteknologiske løsninger kan bidra til økt trygghet og bedre tjenester for brukere og pårørende. Erfaringer viser også at velferdsteknologi kan gi mer effektiv bruk av ressurser i helse- og omsorgstjenestene i kommunene.
Nasjonalt velferdsteknologiprogram er et samarbeid mellom KS, Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet og skal bidra til at flere kommuner tar i bruk velferdsteknologi.
Ørland kommune er prosjektkommunen for Fosen.