Forprosjekt for et regionalt samarbeidsprosjekt mellom oppvekst og helse på Fosen: Felles innsats for mer bærekraftige lokalsamfunn
Dette forprosjektet er grunnet i felles bekymringer rundt barn og unges psykiske helse og økende frafall fra skolene. Forprosjektet skal utforske mulighetsrommet for bedre interkommunalt og tverrsektorielt samarbeid på overordnet nivå og derigjennom bidra til å snu den negative utviklingen som ses i fosenkommunene. I prosjektets rammer ønskes det å samle fagpersoner med forskjellig ekspertise og fra forskjellige arbeidsområder, for å utarbeide felles løsninger på felles utfordringer og dele erfaringer på tvers av kommunegrenser. Regionalt samarbeid kan skape synergieffekt og redusere profesjonsfaglig isolasjon som ofte kan oppstå i både utdannings- og helsearbeid, spesielt i mindre og mer perifere kommuner.
Bakgrunn
Det er et stort nasjonalt fokus på barn og unges psykiske helse og sosial tilpasning. Andelen barn og unge som opplever mistrivsel og psykisk uhelse er stadig økende. Det er store bekymringer rundt skolefravær og frafall fra skolene. Statistikkene om barn og unge i fosenkommunene viser negativ utvikling.
Til tross for stor oppmerksomhet på barn og unges psykiske helse har vi ikke klart å snu trenden. Fagpersoner i oppvekst- og helsesektor samarbeider godt på individnivå, i laget rundt barnet, men kompetanse og utviklingsprosesser kjøres sektorbasert, parallelt og i utakt. Samkjøring av slike prosesser kan være ressurssparende og føre til bedre måloppnåelse.
Målet
Målet med prosjektet er å utarbeide en modell for regionalt samarbeid mellom oppvekst- og helsesektorer i Indre Fosen, Osen, Ørland og Åfjord kommuner. Dette innebærer å skape en arena for samkjøring av utviklingsarbeid, erfaringsutveksling og synliggjøring av forebyggende arbeid i kommunene, samt å gi en mulighet for utvikling av interkommunale tiltak. Hovedtemaet er barn og unges psykiske helse, men samme samarbeidsformen skal kunne brukes også i andre sammenhenger.
Oppgavene i forprosjektet:
- Å danne et felles kunnskapsgrunnlag for videre samarbeid rundt barn og unge (2024).
- På bakgrunn av en felles forståelse, pågående satsninger, erfaringer og kunnskapsgrunnlaget avklare området for samarbeid mellom oppvekst og helse (2025).
- Å utvikle og forberede rammene til hovedprosjekt (2025).
Samarbeidspartneren i prosjektet er NTNU Samfunnsforskning AS.
Samfunnsøkonomisk kan prosjektet føre til mer effektiv og sparsom ressursbruk i både oppvekst og helse. Videre kan det på sikt bidra til økt livskvalitet i befolkningen i form av lavere lidelsestrykk blant barn og unge og deres familier, økt tilhørighet i lokalsamfunnet, sosial deltakelse og økt deltakelse i skole og jobb.
Finansiering
Forprosjektet har fått tildelt prosjektstøtte fra Regionale Forskningsfond Trøndelag. Tilskuddet brukes for innkjøp av ekstern forskningsressurs. Det ble søkt om tilskudd fra Helsedirektoratet for å finansiere prosjektledelse og aktiviteter i 2025.
Les mer: