Prosjekt Modellutvikling klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for helse- og omsorgstjenester på Fosen
Fedme er en stadig voksende folkehelseutfordring i hele verden og en risikofaktor for utvikling av flere kroniske sykdommer. Samtidig kan underernæring og feilernæring hos de eldste i befolkningen være grunnen til forverring av grunnsykdommen, unødvendige sykehusinnleggelser og behov for flere kostbare kommunale omsorgstjenester.
Alle fosenkommuner har handlingsplaner for gjennomføring av kvalitetsreformen «Leve hele livet. Systematisk ernæringsarbeid er et av reformens fokusområdene. En felles utfordring er at kun få ansatte har god nok ernæringskompetanse. Dette gjør systematisk ernæringsarbeid utfordrende og brukere med kompliserte helseutfordringer får ikke tilpasset kostholdet slik som de har behov for. Små og mellomstore kommuner har sjelden økonomi for å ansette klinisk ernæringsfysiolog i full stilling.
Fosen helse IKS har søkt og fått tildelt tilskudd av Helsedirektoratet for å utvikle en modell hvordan å engasjere og beholde klinisk ernæringsfysiolog som en permanent ressurs i helse- og omsorgstjenester i små og mellomstore kommuner.
Prosjektet ble først forankret i Fosen Helse IKS eierkommunene som orienteringssak i styremøtet 20.5.21 og som et vedtak i Lederforum helse og omsorg Fosen sak, 37/2021 i møtet 21.5.2.21.
Prosjektet kom i gang i september 2021 og skal utvikles i to arbeidspakker. Arbeidspakke 1 (2021 – 2023) handler om systematisk ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenester på Fosen.
Prosjektoppgaver er:
- Ansettelse av en klinisk ernæringsfysiolog i 100 % stilling. Ressursen skal deles mellom Indre Fosen, Ørland og Åfjord kommuner.
- Kartlegging av dagens ernæringspraksis og kompetanse hos ansatte i helse- og omsorgstjenester.
- Systematisk kulturbygging i ernæringsfeltet.
- Kompetansearbeid hos ansatte.
- Klinisk ernæringsfysiolog skal være tilgjengelig for ansatte som en rådgiver.
Arbeidspakke 2 (2024 – 2025) handler om utvidelsen av klinisk ernæringsfysiologs funksjon i kommuner som en ressurs for ansatte i alle helsetjenester, barnehager og skoler samt i folkehelsearbeid i kommuner.
Forskere fra Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (ObeCe), Tanja Plasil og Monica Devle, skal, i samarbeid med Fosen helse, følge prosjektarbeidet. Det skal brukes spørreskjema ved oppstart og avslutning i prosjektet, og fokusgruppeintervju med ansatte i ulike deler av tjenesten i alle deltakerkommunene. Bruk av forskningsbasert kunnskap er en forutsetning for høy kvalitet på tjenestene og effektfullt folkehelsearbeid.
Finansiering: Det skal søkes om ekstern finansiering i omfang av 50 % av prosjektutgifter. Tilskuddsmidlene skal benyttes til utvikling av modell for klinisk ernæringsfysiolog som ressurs, herunder prosjektledelse, administrasjon og lønn til klinisk ernæringsfysiolog. Ved hele modellutviklingen og implementeringen av klinisk ernæringsfysiologs ressurs i daglig drift forventes det høy egeninnsats fra eierkommuner.
Fra 2026 skal klinisk ernæringsfysiologs ressurs være integrert i kompetanse- og helsetjenestetilbudet i Indre Fosen, Ørland og Åfjord kommuner. Ansatte skal ha tilgang til klinisk ernæringsfysiolog ved behov av mer kompetanse eller ved tverrfaglig samarbeid i forbindelse med oppfølging av brukere. Etter prosjektperioden skal klinisk ernæringsfysiologs funksjon driftes av eierkommuner: Indre Fosen – 40 % stilling, Ørland – 40 % og Åfjord 20 %.